Marte Meo

Hoe leer ik mijn kind kennen met Marte Meo:

 

  • ondersteuning in de opvoeding
  • ondersteuning bij de ontwikkeling van kinderen
  • ontwikkkeling van Marte Meo vaardigheden
  • direct toepasbaar

 

Marte Meo betekent letterlijk ‘op eigen kracht’. Marte Meo is een ontwikkelingsmethodiek die gebruikt kan worden in de dagelijkse interactiemomenten. Er wordt gewerkt aan de hand van film opnames waarbij men inzichten krijgt hoe de ontwikkelingsondersteuning te stimuleren.

 

Voorbeeld:

Een 2 jarig kind kan goed geconcentreerd zelf spelen. Het kind kijkt ook goed rond wat de anderen kinderen doen. Staat ineens op, loopt naar het andere kind, pakt speelgoed af, duwt, trekt aan de haren en wordt boos/driftig terwijl hij het speelgoed afpakt. Dit voorval komt meerdere keren per dag voor.

Bij Marte Meo gaat het dan niet om ‘het werken aan het probleem’, maar om welke vaardigheden het kind nog niet ontwikkeld heeft waardoor het zijn gedrag niet kan reguleren. Marte Meo leert de medewerker/ouder te kijken wat de boodschap van het kind achter het gedrag is.

Marte Meo wordt onder andere ingezet om kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen te helpen. Er wordt geleerd hoe je kunt afstemmen op de ontwikkeling van kinderen, en deze op de juiste wijze te ondersteunen.

Tevens wordt Marte Meo ingezet als deskundigheidsbevordering van medewerkers in de Kinderopvang, Peuterspeelzaal, Basisschool, Gastouders, Jeugdzorg en Ouderenzorg.

Marte Meo leert je ‘andersom’ denken.